
Kruche maślane ciasteczka bez cukru
Szybkie i proste ciasteczka bez cukru i bez żadnego słodzika. Czyli dość wytrawne, ale lekko maślane i idealne do przyozdobienia pyszną czekoladą lub przełożenia słodkim kremem. Nie ma w nich ani grama cukru a są smaczne bo kruche i maślane, idealne dla dzieci. Moim smakowały bo nie jedzą sklepowych i nasza rodzina woli mniej słodkie. Jeśli Ty wolisz słodsze ale nadal zdrowsze niż te sklepowe czy z cukierni, to dodaj łyżkę czy dwie cukru lub miodu i będziesz mega zadowolona/y. Bo będzie pysznie a dużo zdrowiej. Kupne ciasteczka zawierają kilkanaście łyżek cukru, a te niby zdrowsze bo bez cukru, często zawierają słodziki i są tak samo słodkie jak te bez cukru, więc przyzwyczajają dzieci to bardzo słodkiego smaku. A tego warto unikać.
Bo słodycze nie są złe bo są słodkie, każdy czasami lubi zjeść coś słodkiego. Jest to naturalne i nic w tym złego. Rodzimy się z preferencją do słodkiego smaku, bo i mleko matki z piersi, i mleko modyfikowane, są słodkie.
Chodzi o jakość cukru, poziom słodkości kupnych słodyczy oraz ilość jaką ich zjadamy. Ponadto cukier uzależnia, im więcej słodyczy, im bardziej są słodkie, tym bardziej nas do nich ciągnie. Wiem o tym z własnego doświadczenia bo jestem urodzonym łasuchem, i zanim nie skończyłam studiów, pochłaniałam ich bardzo wiele. Tak zresztą zaczęła się moja historia z dietetyką. Ale to już temat na osobny dłuższy artykuł.
Ciastkom tym możesz nadać dowolnie wybrany kształt, u nas kształty wielkanocne bo mamy marzec i czekamy z nostalgią na wiosnę i święta. Ciastka można udekorować gorzką czekoladą lub przełożyć ulubionym kremem. Moje ulubione kremy to krem czekoladowy wegański oraz krem śmietankowy z mascarpone.
Ciastka te są także zdrowsze poprzez użycie pełnoziarnistej mąki a nie tylko białej oczyszczonej co się równa = bezwartościowej.Warto wypróbować i się przekonać.
Składniki:
- 70 ml mleka (lub wody)
- 250 g masła
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (np. typu 450)
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko do posmarowania ciastek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę łączymy z masłem i mlekiem. Wyrabiamy ciasto do momentu aż powstanie jednolita, gładka kulka. Owijamy ciasto w papier do pieczenia (zamiast folii, która jest mniej ekologiczna) i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Lub do zamrażalki na ok 10 minut.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na płat o grubości kilku milimetrów. Nie za grubo, nie za cienko 😉 Wycinamy ciasteczka używając ulubionych czy wybranych tematycznie foremek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko można posmarować roztrzepanym jajkiem – żeby nadać im złocistego koloru. Dla osób z alergią na jajko , lub bardziej leniwych 🙂 etap do pominięcia.
Pieczemy przez 11-12 minut przy 180 stopniach.
Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie udekorować lub delikatnie (ciastka są kruche) przełożyć kremem. Smaczności!
Te ciastka są super! Szukałam prostego przepisu. Tym słodsze gdy zrobi się w wersji keto – bez zmiany proporcji użyłam mąki kokosowej i migdalowej, zamiast powyższych. A mleko też migdalowe 🙂
W końcu coś co jest naprawdę bez cukru i smakuje świetnie.
A to super, zainspiruję się także Twoją wersją, dziękuję 🙂