Sylwia Wielgosz

  • Mielec

Z wykształcenia socjolog, oligofrenopedagog i technolog żywienia. 25 letnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną. Na co dzień kształcę młodzież w zawodzie kucharz. Wykorzystuję elementy plastyki sensorycznej oraz hortiterapii. Wspólnie przygotowujemy posiłki, przekraczamy własne bariery i ograniczenia, doświadczamy otaczający świat przez praktyczne działanie.  Mieszamy, ugniatamy, przesiewamy, kroimy, wałkujemy, ścieramy… robimy niezły bałagan, sprzątamy, nakrywamy do stołu, celebrujemy wspólne posiłki, śmiejemy się, uczymy się samodzielności.

W pracy z dziećmi pasjonuje mnie ich potencjał, radość, spontaniczność i to, że mogę im towarzyszyć w procesie ich rozwoju. Główną rolę podczas zajęć odgrywają młodzi ludzie, ich proces twórczy, doświadczanie, indywidualność, współpraca, błysk w oku.

„Ciastoterapia łączy w sobie wiele metod nauczania i rewalidacji dzieci w różnym wieku. To świetny sposób na naukę, rozwój, usprawnianie, budowanie relacji, ale też relaks, zabawę, wyciszenie się.”